Nood aan rust voor lichaam en geest? Wil je ontstressen, zoek je relaxatie?

Last van chronische (of acute) pijn of ongemakken?

Klaar om blokkades op te heffen en energetisch in balans te komen?

Reiki: een Japanse relaxatiemethode helend voor lichaam en geest

Reiki is een behandeling die al eeuwen oud is. Het werd opnieuw onder de aandacht gebracht door de Japanner Mikao Usui in het begin van de 20e eeuw. Het woord Reiki komt van het Japanse woord 'Rei' wat 'Universeel' betekent en 'Ki' wat 'Levensenergie' betekent. 


Deze universele levensenergie is overal om ons heen en is aanwezig in alles wat leeft. Dat klinkt misschien raar, maar als we het puur wetenschappelijk of chemisch bekijken, bestaat alles uit moleculen die dan weer bestaan uit atomen met protonen, neutronen en elektronen. Deze trillen of bewegen, produceren energie en stralen die energie uit. Reiki en kristallen zijn één van de vele manieren om energie door te geven.

Zelf ben ik met Reiki en kristallen in contact gekomen naar aanleiding van een burn-out. Ik geloof nu steevast dat er meer is dan wat het menselijk oog kan waarnemen. Reiki kan jou in een diepe rust brengen. Deze rust heeft je lichaam nodig om balans te vinden in ons soms jachtige en stressvolle leven.


Wanneer het gebruik van kristallen wordt gecombineerd met Reiki, is het alsof je aan de volumeknop draait ! Kristallen hebben hun eigen natuurlijke energie/vibratie. De kristallen die op het lichaam geplaatst worden tijdens een Reiki behandeling, verzamelen de Reiki energie en geven die door waardoor het effect ervan wordt verhoogd en het doel sneller wordt bereikt.


Reiki zorgt ervoor dat tekorten aan energie in ons lichaam worden aangevuld zodat de natuurlijke balans wordt hersteld.  Waar energie stroomt, wordt datgene wat ziekte veroorzaakt of herstel in de weg staat opgelost. Reiki is daardoor heel heilzaam bij een burn-out, depressie, CVS, fibromyalgie en andere ziekten.


Reiki is niet bedoeld als vervanger van reguliere geneeswijzen, maar eerder een aanvulling hierop. Meerdere gepubliceerde artikels en getuigenissen geven aan dat Reiki angst en stress doet verlagen, zowel fysieke als emotionele pijn verzacht, de negatieve bijwerkingen van chemotherapie helpt te verminderen en in sommige gevallen een helende of dus genezende werking kan hebben. Meer info


Soms hebben mensen fysieke pijn doordat er emotionele onbalans is (verdriet, boosheid, stress). Andersom heeft fysieke pijn weer een negatief effect op de emotionele toestand. Door energie te sturen, kunnen blokkades worden weggenomen zodat de samenwerking tussen het emotionele en het fysieke weer in een positieve flow komt. Reiki steunt de ontvanger bij datgene wat op dat moment het belangrijkste is. Er wordt zowel fysiek als emotioneel harmonie bekomen. 


Een Reiki behandeling heeft niet op iedereen hetzelfde (gewenste) effect. Zo kan iemand langskomen voor een pijnbehandeling, maar doordat de emotionele onbalans groter is, zal de energie van de Reiki behandeling daar eerst op inspelen omdat de primaire behoefte aan helende energie daar groter is.


De behandeling kan door iedereen anders ervaren worden. De ene voelt de energie als warmte of trillingen, de ander ziet de energie in kleuren en weer een ander merkt hier weinig van, maar ervaart intense rust. Soms valt iemand (bijna) in slaap, de ander barst na de behandeling van de energie. Het kan gebeuren dat iemand in tranen uitbarst en zich naderhand enorm opgelucht voelt. Bij pijnlijke klachten kan verlichting optreden, bij ernstiger klachten zijn meerdere of aanvullende behandelingen nodig. 


Het werkt wel een stuk makkelijker als de persoon die behandeld wordt “open staat” voor de behandeling en dus niet al te sceptisch is. Hij of zij is immers diegene die bewust of onbewust de ontvangen energie zal benutten en zo de behandeling effectief maakt.


Je mag plaatsnemen op de reikitafel onder een zacht dekentje met kleren aan. Via een reeks handposities wordt het hele lichaam behandeld, wat ongeveer 1 uur duurt. Reiki is geen massage. Voor de behandeling is er een korte kennismaking en erna kunnen ervaringen worden uitgewisseld.

Reiki

kennismaking


Behandeling van 40 min

met voor- en nagesprek

en luisterend oor1u-1,5u


30€

éénmalig per persoon


Reiki

Relax


Behandeling van 40 min

met kort voor- en nagesprekmax 1 uur


40€

(36€ met beurtenkaart*)

Reiki

behandeling


Behandeling van 1 uur

met voor- en nagesprek

en luisterend oor1,5u-2u


60€

(54€ met beurtenkaart*)

Reiki

BOOSTER


4 behandelingen van 1 uur 

in 2 maand


andere formules200€

(50€ per beurt*)

*Beurtenkaart: 50% korting op 5e behandeling, 1 jaar geldig vanaf 1e behandeling. Niet geldig voor Reiki kennismaking en Reiki Booster

*Reiki Booster: volledig bedrag te betalen bij de eerste behandeling

Wil je zelf Reiki leren?

Kijk dan even op de website van Het Reiki Huis.


REIKI CAN’T POSSIBLY WORK. SO WHY DOES IT?


Vertaald via google translate

Deze energietherapie is inmiddels in veel Buitenlandse ziekenhuizen beschikbaar. Wat zijn opkomst zegt over verschuivingen in hoe Amerikaanse patiënten en artsen over gezondheidszorg denken.


By Jordan Kisner

APRIL 2020

The Atlantic


"Toen ik ermee begon, noemden ze het allemaal gewoon bullshit. Zoals: 'Oh, ze doen die onnozelheid daar.'" Deze verpleegster, die ik Jamie zal noemen, was aan de lijn vanuit een medisch centrum voor Veterans Affairs (VA) in het noordoosten. Ze had een paar minuten geworsteld tussen de impuls om het programma aan te prijzen dat ze had gelanceerd, een programma dat Reiki aanbiedt aan veteranen als onderdeel van hun medische zorg, en de impuls om er 'lichtjes over te gaan', omdat sommige artsen, verpleegsters, en beheerders met wie ze samenwerkt, nog steeds denken dat Reiki kwakzalverij is of - je weet wel.


Reiki, een geneeswijze uit Japan begin van de 20e eeuw, was tot voor kort een onverwacht aanbod voor een VA medisch centrum. In het Japans vertaalt rei ruwweg naar 'spiritueel'; ki wordt gewoonlijk vertaald als 'vitale energie'. Een sessie lijkt vaak meer op mystiek dan op geneeskunde: genezers/helers plaatsen in stilte hun handen op of over iemands lichaam om een ​​'universele levenskracht' op te roepen. Een Reiki-behandeling kan zelfs, geloven beoefenaars, van op afstand worden uitgevoerd.


De groeiende populariteit van Reiki in de VS - en de acceptatie ervan in enkele van de meest gerespecteerde Amerikaanse ziekenhuizen - heeft het geplaatst op het kruispunt van grote, ongemakkelijke verschuivingen in de Amerikaanse houding ten opzichte van onze eigen gezondheidszorg. Verschillende niet-westerse praktijken zijn de afgelopen decennia populaire aanvullingen op de conventionele geneeskunde geworden, waaronder yoga, meditatie en acupunctuur, die allemaal het onderwerp zijn geweest van rigoureuze wetenschappelijke studies die hun effectiviteit hebben aangetoond en verklaard. REIKI is de laatste nieuwkomer in de reeks veelvoorkomende aanvullende behandelingen. De aanwezigheid ervan is bijzonder irritant voor nee-zeggers omdat Reiki aantoonbare heilzame effecten heeft zonder een bewezen oorzaak.


In de afgelopen twee decennia hebben een aantal onderzoeken aangetoond dat Reiki-behandelingen de negatieve bijwerkingen van chemotherapie helpen te verminderen, chirurgische resultaten te verbeteren, het autonome zenuwstelsel te reguleren en de ervaring van mensen met fysieke en emotionele pijn in verband met ziekte drastisch te veranderen. Maar geen enkele afdoende, door vakgenoten beoordeelde studie heeft de mechanismen ervan verklaard, laat staan ​​bevestigd dat er een genezende energie bestaat die op bevel tussen lichamen gaat. Desalniettemin zijn Reiki-behandeling, training en opleiding nu beschikbaar in veel gerenommeerde ziekenhuizen in de Verenigde Staten, waaronder Memorial Sloan Kettering, Cleveland Clinic, New York Presbyterian, het Yale Cancer Center, de Mayo Clinic en Brigham and Women's Hospital.


Toen Jamie 10 jaar geleden Reiki introduceerde in het VA-centrum, negeerde ze de bezwaren van enkele collega's die dachten dat het pseudowetenschap was en niet in overeenstemming was met de algemene cultuur van de VA, waar mensen geneigd zijn achterdochtig te zijn tegenover alles wat kan worden omschreven als "woo woo." Maar ze drong erop aan dat de VA - die ook yoga, acupunctuur, massage, klinische hypnose en tai chi aanbiedt - elke aanvullende behandeling voor chronische pijn en PTSS zou moeten onderzoeken waarbij geen geneesmiddelen, vooral verdovende middelen, betrokken zijn. De veteranen begonnen langzaam te komen, en degenen die kwamen begonnen terug te komen. Jamie beloofde niets anders dan dat het hen zou helpen om kalm te worden of om pijn te verlichten. De reikibeoefenaar die ze inhuurde was een lokale vrouw. Kort nadat het programma begon, kreeg Jamie telefoontjes van artsen en verpleegsters: "Hé, is de dame hier? Iemand wil die onzin."


De effecten waren verrassend, vertelde Jamie me. Veteranen die klaagden dat hun lichaam "vergeten was hoe ze moesten slapen" kwamen binnen voor Reiki en lagen binnen enkele minuten op tafel te slapen. Anderen meldden dat hun pijn afnam van een 4 naar een 2, of dat ze zich vrediger voelden. Eén patiënt, een man met een persoonlijkheidsstoornis die aan kanker en hevige pijn lijdt, had de neiging om te stoppen met zijn normale routine van schreeuwen tegen het personeel toen hij binnenkwam voor zijn reikisessies.


Hoewel haar programma populair is geworden, hoort Jamie nog steeds van collega's die de resultaten van Reiki afdoen als onbegrijpelijk of toe te schrijven aan het placebo-effect. Terwijl we aan het praten waren, kwam er een gefrustreerd geluid door de telefoonlijn. We nemen mensen serieus als ze zeggen dat ze vreselijke pijn hebben, ook al kunnen we dat niet meten, zei ze. "Waarom hebben we een probleem met accepteren als iemand zegt: 'Ik voel me beter; dat hielp’?”


Ik hoorde zes of zeven jaar geleden voor het eerst over Reiki uit memoires van de schrijfster Amy Fusselman. In 8: All True, Unbelievable beschrijft ze het ontvangen van Reiki na jaren van psychotherapie en bezoeken aan artsen die haar niet konden verlichten. "Artsen, in mijn ervaring, raken je aan met de wens om je te onderzoeken, en dan gebruiken ze hun hersens om erachter te komen wat ze moeten doen", schrijft Fulleman.

"Dit is prima, maar op dat moment was het niet wat ik wilde. Wat ik wilde was daar liggen en mijn hersens niet gebruiken, en geloven dat iemand me probeerde te helpen, ook niet met zijn of haar hersens. Ik begrijp hoe dit overkomt. Maar je moet niet vergeten dat ik al twintig jaar mijn hersens probeerde te gebruiken voor mijn problemen... ik was over mijn hersens heen. Ik was over ieders hersens heen."


Toen ik dit las, voelde ik een prikkel van interesse. Ook ik was over mijn hersens heen, wat altijd evenzeer de oorzaak van mijn problemen als de oplossing is geweest. Hoe zou het zijn om de mogelijkheid toe te geven om beter te worden door iets dat niet farmacologisch of fysiotherapeutisch was of een van de vele polysyllabische opties die direct beschikbaar zijn in de praktijk van mijn artsen? Ik geloof, veronderstel ik, in de geest; en als ik geloof dat mensen zowel een geest als een lichaam hebben, dan ben ik misschien bereid te geloven dat beter voelen of goed zijn niet alleen een kwestie is van het aanpassen van het lichaam.


Volledig artikel:

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/04/reiki-cant-possibly-work-so-why-does-it/606808/


Andere info:

2019 N.L. Dyer, et al.

De resultaten van deze grootschalige effectiviteitsstudie op meerdere locaties suggereren dat een enkele sessie Reiki meerdere variabelen verbetert die verband houden met fysieke en psychologische gezondheid.

2017 A.L. Baldwin, et al.
Hier werden de effecten van Reiki onderzocht bij 46 patienten die een knie prothese kregen. Van de drie groepen (Reiki, Sham Reiki en Standard of Care) liet alleen de met Reiki behandelde groep significante verminderingen zien in pijn, bloeddruk, ademhalingsfrequentie en angst.

2013 A. Kundu, et al.
Ze exploreren hier de oprichting van een Reiki therapie training, voor verzorgers van pediatrische (kindergeneeskunde) of oncologische (kanker) patiënten, bij een groot pediatrisch ziekenhuis. Een Reiki Master bood ze een serie van Reiki trainingen aan. Waarbij 17 families feedback geven over de effectiviteit en uitvoerbaarheid. Hierbij hebben de meeste families drie Reiki trainingssessies bijgewoond. Ze rapporteerden dat Reiki baat had voor hun kind. Dit doormiddel van: verbetering van comfort (76%), brengen van ontspanning (88%) en verlichting van pijn (41%). Daarbij gaven alle verzorgers aan dat ze ‘het zijn van een actieve deelnemer in de verzorging van hun kind’  beschouwde als de grootste ‘winst’ van de Reiki training.

2011 Kryak, et al.

2010 Friedman, et al.

  • Andere:
    • https://reikiinmedicine.org/medical-papers/
    • https://www.reiki.org/articles/reiki-hospitals